Waarom De Tuinen van Mokkenburg?

Wat drijft ons om de stad te verlaten, naar Groningen te verhuizen en daar in deze tijden een tuinderij te willen beginnen? Echt een heleboel dingen eigenlijk.

We houden van het buitenleven, werken graag met onze handen en kunnen niet goed stilzitten. We zijn graag omringd door dieren en zijn eindeloos gefascineerd door de natuur.

Daarnaast maken we ons ook zorgen om de toekomst van onze planeet en het steeds groter wordende gat tussen mens en natuur. We hopen met de Tuinen van Mokkenburg ons steentje bij te kunnen dragen om dit gat lokaal een beetje te dichten.

We dromen ervan om zelfvoorzienend te leven en daarbij ons weiland om te toveren tot een prachtige groentetuin. Om er weer bomen en struiken aan te planten en te zien hoe de biodiversiteit er toeneemt. Waar onze dieren gewoon dier kunnen zijn en waar we zelf even de tijd kunnen vergeten. We dromen van een groentetuin waar we zelf van kunnen eten en waar we vooral ook andere monden mee kunnen voeden.

Want we delen dit ook graag met jou. We vinden het belangrijk dat mensen weten waar voedsel vandaan komt, en wat er zoal bij komt kijken voordat dit op je bordje ligt. Daarom doen we dit, voor onszelf, voor onze omgeving en voor de toekomst. We kunnen niet de hele wereld verbeteren, maar dit kleine stukje aarde waar we op wonen misschien wel.

Wie zijn wij?

Hoi, wij zijn Mariken de Nooy en Kim Slagter! We hebben elkaar leren kennen tijdens onze deeltijdstudie aan de Warmonderhof en besloten daarna om gezamenlijk onze groene dromen na te jagen. Samen bestieren wij De Tuinen van Mokkenburg.

Kim is van oorsprong grafisch ontwerper en illustrator, maar na een lange zoektocht heeft ze werk gevonden waar haar hart ligt: buiten bij de dieren tussen het groen en de plantjes. Ze is naast haar werk op de Tuinen van Mokkenburg ook nog te vinden als manus-van-alles bij Boeren in het Bos, een prachtige natuurboerderij in Friesland.

Mariken heeft ruim 25 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt, maar ook bij haar kriebelde het om het roer om te gooien. Tijdens de opleiding aan het Warmonderhof heeft zij geproefd van verschillende stages. Door deze verschillende ervaringen in teeltwijze, bewerkingswijze, afzet en missie destilleerde Mariken haar missie; een zelfoogsttuin met zo min mogelijk mechanisatie, met strokenteelt, een gezonde bodem, herstel van natuurlijk evenwicht, biodiversiteit en de mens betrekken bij gezond voedsel d.m.v. een gemeenschap.

  • Met 2 hanen en 14 hennen hebben we een mooie, bonte club kippen. Zij krabben de grond open en bemesten deze. Wanneer we last hebben van ritnaalden laten we de kippen erop los. Natuurlijke plaagbestrijding!

Wie nog meer?

We doen het niet alleen! Wie kun je nog meer vinden op onze tuin?

  • Onze lieve, gezellige knuffelvarkens. Broer & zus en altijd in voor een aai. Zij eten al onze groenteresten op, we gooien niets weg dankzij deze twee!

  • Onze grasmaaiers! Want al dat gras op onze tuin is te lekker om te laten staan. Dit clubje tamme rammen bemest bovendien de bodem, waar vervolgens weer heel veel ander leven op afkomt. Kim kent het stel al bijna 4 jaar, heeft Bambi en Gassie met de fles grootgebracht en was maar al te blij toen ze ze hier een plekje mocht bieden. Gassie heeft z’n naam overigens te danken aan het feit dat hij als lam net een ballonnetje was, zoveel gas zat er in zijn buik.. Het was een makkelijke bijnaam die is blijven hangen.

  • Creatieveling binnen en buiten de keuken. Het is de missie van Janneke Kors om voedselverspilling tegen te gaan en ze focust zich daarbij ook nog eens op duurzaamheid. Precies daar is onze leuke samenwerking ontstaan: samen maken we heerlijke producten van (overgebleven) oogst, uit onze eigen Tuinen van Mokkenburg. Wanneer deze beschikbaar zijn delen we dit op onze site!

  • Onze loopeenden, door onze kleine oogstdeelnemers lieftallig omgedompeld tot ‘de meneertjes’, zijn hoofd Slakkenbestrijding op de tuin. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat onze groenten niet opgepeuzeld worden door de slak. We zijn er nog niet helemaal uit of ze dit ook daadwerkelijk doen, maar erg gezellig is hun aanwezigheid in ieder geval!

  • Één middag in de week krijgen we hulp van een enthousiast en gezellig team vrijwilligers. Door weer en wind staan ze voor ons klaar, en allemaal zorgen ze ervoor dat we samen heel veel werk kunnen verzetten. We zijn erg blij met ze!