Het Waarom
Er worden tijdens oogstdagen zulke leuke vragen gesteld waarop we meestal wel een antwoord hebben. Een greep aan vragen met onze antwoorden:
Waarom is het zo belangrijk dat we niet op de (groente-)bedden staan?
Les 1 van onze opleiding en ja hoor, prompt sta ik op een bed op mijn eerste stagedag…zucht.
Zo’n indrukking van de teeltlaag is het jaar erop nog terug te vinden in achterstand in groei van de plant, als er niet geploegd wordt. Deze methode (‘No-dig’) volgen wij ook; we willen het bodemleven zo veel mogelijk stimuleren door het met rust te laten en te voeden met organisch materiaal. Hierdoor wordt de grond luchtiger door hun gegraven gangetjes, wordt er organisch materiaal dieper de grond ingetrokken en vermengd zodat we over een paar jaar menging met klei een rul grondje krijgen waar plant en dier in balans samenwerken. Dat hopen we in ieder geval 🙂.
Als je me razend enthousiast hoort praten over een gevonden pendelaar (die grote. bleke regenworm die verticale gangen tot wel 3 meter diep maakt en zijn staart plat kan trekken) dan is onze ‘ploeg’ hard aan het werk om onze hoop te verwezenlijken.
Waarom is het zo belangrijk dat we alleen bij de vlaggen oogsten? (“Er is toch genoeg?”)
Elke maandag kijken Kim en ik welke groenten klaar zijn voor oogst, maar ook welke groente even een pauze nodig hebben om aan te sterken, om wekelijks variatie te bieden in aanbod en welke groente bewaard kunnen worden voor de sobere oogsttijden zoals november en start van het nieuwe seizoen.
Waarom de sperziebonenplanten afknippen en niet gewoon rooien met wortel en al?
Sperziebonen zijn vlinderbloemigen en wat zo bijzonder aan deze familie is, is dat ze stikstof binden in de wortels door een samenwerking met rhizobium-bacteriën. Ze vormen stikstofknolletjes die we heel goed kunnen gebruiken voor de kolen die er volgend jaar op komen. Sowieso willen we de bodem ook in de winter zoveel mogelijk voeden door te mulchen, wortels van planten te laten staan en groenbemesting daar waar kan te zaaien.
Waarom laten jullie die doorgeschoten sla staan?
Ach, misschien ziet het er niet uit, maar we krijgen het niet over ons hart om ze te rooien…. zoveel insecten die daar foerageren! Een feest om te zien, “natuurinclusief ziet er dus zo uit” denk ik dan maar.
Komt er voor het volgende seizoen een nieuwe laag compost op de bestaande bedden?
We verwachten dat de bedden van 2024 alleen bemesting nodig hebben voor bepaalde groenten. Dat kunnen we doen met GFT- en brandnetelgier en organische mestkorrels, maar we willen ook graag biologische potstalmest. Deze winter gaan we hiernaar op zoek. Verder zullen alle bedden weer voorzien worden van een laagje lavagruis, het enige product niet van eigen bodem. Lavagruis bevat veel onmisbare mineralen en verbetert ook onze bodemstructuur.
Zijn jullie al bezig met groente voor het volgende seizoen?
Naast de groenbemesting die voeding en bodemstructuur komende winter zal verbeteren, hebben we de eerste uitjes en de knoflook alweer in de grond zitten. Verder hebben we wat plantgoed in de kas staan die hopelijk de winter daar goed doorstaat zodat ze als flinke jongens in het voorjaar de grond in kunnen.
Omdat we nu een kas hebben, kunnen we het meeste zelf gaan voorzaaien en opkweken en hoeven we niet meer een heel krat van iets te bestellen. 144 Sla-plantjes in één keer is veel te veel. Dus volgend jaar kunnen we efficiënter gaan werken en hopen we te groeien naar 100 oogstdeelnemers. Zegt het voort!
Maar basilicum….. dat wordt zeker weer een krat vol, wat was dat een feest 😃!
Hartelijke groet,
Mariken