Over sla & aardappelen…

Daar zijn ze dan, de kippen op het gerooide aardappelbed! Ze krabbelen er lustig op los want ritnaalden/koperwormen zijn er te over. Hebben we meteen bemesting voor de slaplantjes, we houden vol. Meer slaplanten gezet zodat we de oogst met de overgebleven koperen rakkers kunnen delen en dat begint te lonen, de Lollo Bionda staat er prachtig bij en is echt heerlijk. Niet vergeten te oogsten deze week!

Helaas moesten we bijna alle aardappelplanten rooien. Op 26 juli zagen we op de bladeren van enkele aardappelplanten bruine vlekken en aan de onderkant een schimmelrandje erom heen; Fytoftora of Phytophtora, beter bekend als de Aardappelziekte.

(In de jaren 1845-1849 was deze ziekte in Ierland oorzaak voor de ‘Grote hongersnood’, vrijwel alle aardappeloogsten mislukten en meer dan een miljoen mensen  stierven. Vele Ieren emigreerden toen o.a. naar Noord-Amerika.)

Fytoftora is een eencellig pseudoschimmel die het vooral op nachtschadeachtigen heeft gemunt. (Gelukkig staan onze tomaten&paprika’s beschermd en ver weg in de kas.)  Fytoftoraatjes kunnen zwemmen en verspreiden zich dus gemakkelijk onder natte omstandigheden. Dat verklaart veel want we waren erg verbaasd dat dit nu al gebeurde, op zulke schone weidegrond.

In de biologische landbouw brandt men het loof zodra de ziekte zich aandient, wij hebben daar de middelen niet voor en hebben de aangetaste planten gerooid. De aardappels zijn prima te eten, alleen door deze vroege oogst kleiner uitgevallen. Behalve die aardappels die een muizengang in het compostbed hadden gevonden, zij hadden alle ruimte om meteen grote joekels te worden. 

Wat vermakelijk toch allemaal weer, gebruik van woelgangen voor groei van knollen en zwemmende eencelligen.  Hoe verzin je ‘t. 

Hartelijke groet, Mariken

Volgende
Volgende

De bodem opbouwen